El passat dissabte 15 de maig va tenir lloc el veredicte i lliurament del Xè Concurs bíblic Premi Edith Stein, organitzat per la Delegació de Pastoral Universitària i amb el suport del Grup Avant de Terrassa de la Federació de Cristians de Catalunya en el marc del Concert de Clausura del XIIIè Cicle de Concerts de Cors i Orquestres Universitàries al Paranimf de la Universitat de Barcelona.
Dissabte 15 de maig es va celebrar el veredicte i lliurament de premis del Concurs Bíblic Premi Edith Stein, que ha arribat a la desena edició. El Concurs té com a objectiu principal potenciar el descobriment de la Bíblia, especialment a la gent més jove que no està familiaritzada amb ella, aprendre a conèixer l’obra que ha assentat les bases de la nostra cultura occidental. Aquest any el Premi tenia com a tema Diners i Treball a la Bíblia, amb una referència a l’actual situació de crisi econòmica, possibilitant una reflexió bíblica sobre les seves causes de fons. Textos que fan referència a una visió de la propietat i el treball, així com l’ús dels diners.
Aquesta edició del Premi té en compte que les principals utopies socials que s’han generat des de la filosofia i la teoria social tenen les seves bases en els textos bíblics, per això ha volgut fer un retorn a les fonts, per a possibilitar-ne noves lectures.
La guanyadora d’aquesta Xè edició ha estat la germana clarissa Àgueda Bosch, que ha rebut un premi de 3.000 euros. El seu assaig, Un denari i la sal, és una brillant mostra de relacions entre la sagrada Escriptura, el Magisteri i la vida quotidiana actual amb una gran riquesa espiritual. Un treball on el Jurat va valorar especialment la lectura orant dels textos bíblics i del magisteri que il·luminen experiències personals de la vida diària.
El segon premi, de 700 euros, va recaure a Enrique Lluch, doctor i professor d’Econòmiques a la Universidad CEU Cardenal Herrera de València, amb el treball La sabiduría bíblica y sus enseñanzas, una investigació teològica que analitza i comenta els textos sapiencials i del llibre dels proverbis, de manera actualitzada, il·luminant l’actualitat social i econòmica. Un treball original i agosarat en els seus consells finals en el que el Jurat va valorar els elements de reflexió que aporta i la vinculació dels textos de l’Antic Testament amb la realitat actual.
El tercer premiat, que aquest any ha estat el Doctor en Teologia i professor de l’ISCREB, Antoni Torrelles, va rebre un xec de 300 euros. El seu treball, Un rostre evangèlic per als diners. Un rostre humà per als béns, és un recull exhaustiu de diferents cites dels evangelis sobre el tema dels diners amb una certa ordenació temàtica. El jurat va valorar especialment la segona part del treball, on s’aporta un comentari i anàlisi personal, a partir de la selecció feta en la primera part, des d’una perspectiva original, creativa i actual que obre perspectives per al treball pastoral.
A més el Jurat va acordar concedir una menció especial a l’assaig El trabajo intelectual en el Siràcida, de les autores Cristina Suárez, Aurora Montesdeoca i Annarita Russo, pel seu rigor acadèmic, la seva qualitat metodològica i exegètica, la bona documentació aportada i la seva solidesa argumental.
Els assajos, que es podien fer tant en grup com individualment, han estat d’una alta qualitat, amb un gran èxit de participació, arribant a prop del centenars de treballs presentats. S’han rebut assajos de vàries comunitats autònomes (Galícia, Andalusia, Madrid, País Basc, Catalunya, Extremadura i Menorca) i d’altres països (Argentina, Xile i Mèxic). Aquesta any el Jurat del Premi ha estat format pel Dr. Agustí Borrell, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya i de l’ISCREB i membre de l’Associació Bíblica de Catalunya; la Dra. en Pedagogia Marta Burguet, professora de la UOC i de la UB; Mar Galceran, doctora en Pedagogia, professora de la URL i Directora Pedagògica de l’ISCREB; el Dr. Jordi Latorre, professor
de l’ISCR Don Bosco de Barcelona i membre de l’Associació Bíblica de Catalunya; el Dr. Francesc Torralba, professor de la URL; Javier Velasco Arias, professor de l’ISCREB i del CEP i membre de l’Associació Bíblica de Catalunya i de la Asociación Bíblica Española; i Francesc Grané, professor de la URL. El veredicte i lliurament de premis va tenir lloc al Paranimf de la Universitat de Barcelona, en el marc del concert de clausura del XIII cicle de concerts d’orquestres i corals universitàries, i va ser presidida pel Cardenal Arquebisbe, Lluís Martínez Sistach.